Dé leefomstandigheden

Meer ruimte – dé scharrelkippen hebben voldoende ruimte om alle gedragingen te kunnen uitvoeren en in alle behoeften te voorzien. Ze leven met 6 tot 9 kippen op één vierkante meter, in een maximum groepsgrootte van 6.000 dieren. In gangbare bedrijven leven 9 kippen op één vierkante meter.

Binnenruimte – in de avond gaan kippen graag hoog op stok. Ze zijn dan een minder makkelijke prooi voor roofdieren, wat ze een veilig gevoel geeft. Daarnaast leggen kippen hun eieren graag in een beschutte, schemerige ruimte met extra privacy. Om in deze behoeften te voorzien,  staan in het binnenverblijf meestal stellages van twee tot drie niveaus. Hierin zijn nestkasten, zitstokken, drinknippels en voerbakjes verwerkt. In en onder de stellages is het een stu  donkerder. Hier wordt de ruimte verlicht met rode schemerverlichting.

Vrije uitloop – Dé scharrelkippen hebben een extra overdekte uitloop met frisse lucht. Gangbare scharrelbedrijven hebben geen (overdekte) uitloop.

Verenpikken en kannibalisme – verenpikken is een erg lastig gedragsprobleem. Zacht verenpikken naar de veren van een andere kip is normaal sociaal gedrag van kippen. Maar door verveling, een grote groepsgrootte en weinig bewegingsruimte kan dit zachte verenpikken doorslaan naar intensief pikken. Op den duur leidt dit tot kale plekken en verwondingen aan kammen, lellen

en cloaca. Het is lastig om dit gedrag volledig te doen verdwijnen. Om verenpikken te voorkomen, wordt in gangbare bedrijven het licht gedimd. Bij dé scharrelkipis dit niet toegestaan. Verenpikken zo veel mogelijk voorkomen met behulp van extra afleidingsmateriaal, meer bewegingsvrijheid, frisse lucht in de vrije uitloop en een natuurlijk dag- en nachtritme.

Afleidingsmateriaal – van nature brengen kippen een belangrijk gedeelte van de dag door met het zoeken van voedsel, scharrelen en stofbaden. Dé scharrelkip krijgt hier extra aandacht voor. De pluimveehouder strooit dagelijks graan rond in de stal. Daarnaast krijgen de kippen strobalen, waar ze bovenop kunnen zitten om strootjes eruit te pikken  en vervolgens helemaal uit elkaar te halen. Ook is de stal ingestrooid met vers stro, houtkrullen of zand zodat de kippen kunnen scharrelen en stofbaden kunnen nemen. Daarnaast krijgen de kippen pikstenen waaraan de kippen hun snavels en nagels slijten.

Dag- en nachtritme – natuurlijk licht en een normaal dag- en nachtritme heeft een grote positieve invloed op het welzijn van kippen. Voor kippen is goed licht zelfs belangrijker dan reuk en gehoor. Kippen kunnen de flikkeringen van kunstlicht waarnemen. Hoog frequent licht is bij dé scharrelkip daarom verplicht. Dankzij daglichtplaten in het dak komt het daglicht naar binnen. Naast licht is een donkere periode ook belangrijk. De kippen hebben in ieder geval 8 uur per dag een aaneengesloten donkere periode, voor een goede nachtrust en een natuurlijk dag- en nachtritme.

Gezondheid – een vaste pluimveedierenarts stelt samen met de pluimveehouder een gezondheidsplan op, waarin de doelstellingen voor beheersing en reductie van ziekten worden vastgelegd. De dierenarts komt minstens eens per maand op het bedrijf voor een algemene controle. Een keer per jaar wordt het hele gezondheidsbeleid geëvalueerd en zo nodig bijgesteld. Daarnaast worden de kippen waar nodig ingeënt tegen een aantal veel voorkomende ziektes zoals salmonella. Wanneer dieren in staat zijn om hun natuurlijke gedrag te vertonen, is de kans op gezondheid- en welzijnsproblemen een stuk kleiner.